Dihanje pri jogi je biofeedback

Biofeedback je tehnika, pri kateri lahko vplivamo na svoje telo in zdravje ter ga izboljšamo na podlagi signalov naših lastnih teles. Na področju psihologije se uporablja biofeedback za sprostitev napetosti, pri obvladovanju bolečin ali pri premagovanju anksioznosti.

Zagotovo ste biofeedback že uporabili pri sebi – ko stopite na tehtnico ali si izmerite temperaturo, razberete signale, ki vam jih sporoča telo. In njim primerno lahko odreagirate – če imate vročino, si skuhate čaj in greste počivat. Če tehtnica kaže preveč ali premalo, temu primerno prilagodite vnos hrane in telesno aktivnost.

No, za biofeedback v klinični praksi se uporabljajo naprave, ki delujejo kot šesti čut in dovolijo osebi »videti« ali »slišati« telesne procese. Recimo, naprava »bere« električni signal mišic. Prevede jih tako, da se ob napetosti oglasi zvočni signal. Preko sproščanja mišice oseba vpliva na zvočni signal in ga ob popolni sproščenosti povsem utiša. In temu lahko brez problema rečemo trening, naprava pa je naš trener. Večina uporabnikov biofeedbacka se tako natrenira sprostit ali spremeniti svoje vedenje.

Pri fizični vadbi joge imamo tudi ves čas biofeedback. To je naš dih.

Pri večini jogijskih vadb se spodbuja dihanje nos-nos. Tako dihanje pomaga obdržati in dvigati energijo v telesu. Če jogijska vadba postane prezahtevna, se poveča frekvenca našega diha in verjetno morate odpreti usta, da dovolite večji dotok kisika v vaše telo. Pri čemer pa vdihovanje skozi usta v telesu sproži kar nekaj stresnih odgovorov, kar pa je v nasprotju z jogijsko prakso in sprostitvijo.

Pri jogi se, preden odpremo usta in začnemo hlastati za zrakom, poslužimo drugega: prilagajamo našo fizično prakso.

Upočasnimo, spremenimo, prilagodimo našim trenutnim telesnim in mentalnim ter tudi emocionalnim zmožnostim (se srečamo točno tam, kjer smo). Ko postanemo v naši praksi joge močnejši in tudi ko povečamo našo pljučno kapaciteto, lahko jogijska praksa postane zahtevnejša. Kljub vsemu bomo ohranili sproščeno dihanje nos-nos.

Tako je dih pri jogi ko biofeedback v psihologiji – pošilja nam signal, kje je naše telo v danem trenutku. In ker želimo obdržati dih sproščen in globok (brez odpiranja ust), potem prilagodimo prakso. . Ker je dih precizna biofeedback naprava, ki jo vsekakor moramo upoštevati.