Hvaležnost se da natrenirat

Vzemite si trenutek in pomislite, za kaj vse ste hvaležni? Kdaj ste nazadnje dobili kaj v dar, je kdo naredil uslugo za vas, bil do vas prijazen? Ali pa ste bili preprosto hvaležni zaradi preprostih majhnih vsakodnevnih stvari? Kateri so bili tisti dogodki, ki so v vas spodbudili občutke hvaležnosti?

V zadnjih letih je psihološke znanstvene kroge začela hvaležnost precej zanimati. Kot se spodobi za vsak malce bolj zanimiv konstrukt, so prišli na plan s kupom različnih teorij in razlag. Vendar pa ne glede na to, kako hvaležnost definirajo in kam jo uvrstijo (čustvo, poteza, vrlina,…), prihajajo do podobnih ugotovitev: hvaležnost se neverjetno povezuje s samo pozitivo.

Kljub temu da je hvaležnost nekaj, kar vsi občutimo, jo nekateri občutijo pogosteje kot drugi, tudi intenzivneje in neodvisno od različnih življenjskih situacij, v katerih se znajdejo. Ugotavljajo, da tisti ljudje, ki pogosteje in intenzivneje doživljajo hvaležnost (recimo so hvaležni vsaj enkrat na dan za drobne stvari vsakdanjika), poročajo, da so bolj zadovoljni, srečni, optimistični, manj depresivni in doživljajo manj negativnih čustev. Pa še bi lahko naštevali!*

In razmišljanje od tu naprej je precej preprosto (pa še jaz ga bom malce poenostavila, saj veste, v teoriji ni nič zelo preprosto :) ) – če sta srečno življenje in zadovoljstvo tako povezana s hvaležnostjo, dajmo natrenirat hvaležnost, in dobili bomo srečno življenje. Sliši se kot pravljica! Če pa nadaljujem s tem, da pri zdravljenju depresije v klinični praksi uporabljajo hvaležnostne intervencije, ki dejansko na zelo preprost način izboljšujejo stanje in zmanjšujejo depresivne simptome, potem pa zadeva ni več tako zelo utopična in oddaljena.

Okej, pa da gremo kar k bistvu, zato da začnete lahko trenirat hvaležnost kar tu in zdaj. In preizkusite na sebi, če deluje :)


Hvaležnostna intervencija 1: 3 STVARI

Vsak večer pred spanjem zapišite tri stvari, za katere ste hvaležni.

To je to :) Preprosta in lahko dostopna tehnika, ki vzame malo časa. Priporoča se, da zapisujete hvaležnosti daljše obdobje (recimo 21 dni), ter da se potrudite vsak večer napisati druge od tistih, ki ste jih že.


Hvaležnostna intervencija 2: SEZNAM

Napišite seznam vseh stvari, ki se jih spomnite, za katere ste hvaležni ta hip zdaj.

Ta tehnika se priporoča za izboljšanje trenutnega počutja, dvig energije in naj bi najbolje delovala, ko vas prevzemajo skrbi, vas je strah glede prihodnosti ali sedanjost ne izgleda najbolje.


Tako, to sta le dve najbolj klasični tehniki, ki se široko uporabljata in sta tudi največkrat uporabljeni v raziskovalne namene. Obstaja jih še veliko, zanimivih in bolj kompleksnih, pa vprašalnikov, da vidite, kje ste s hvaležnostjo.

Seveda ima vsaka stran dve plati in tudi pri hvaležnosti bi bilo govoriti o teh tehnikah kot o »najbolj uspešnih intervencijah pozitivne psihologije« prehitro**. O tem kdaj drugič, ker sedaj bi bilo vsega preveč :)  In ker je hvaležnost meni ljuba (in diplomska) tema in lahko razpredam o njej na dolgo in široko.

 

 

* Bolj hvaležni ljudje so tudi: bolj družabni in odrti, so bolj privlačni za romantične partnerje in prijatelje, imajo boljše medosebne odnose, lažje odpuščajo in so hitreje pripravljeni pomagat, so manj materialistični, manj ljubosumni, poročajo o večjem nadzoru nad svojim lastnim življenjem, so optimistični glede prihodnosti in imajo več pozitivnih avtobiografskih spominov.

**  Ta članek povzema vse do leta 2010. Iz tu sem si dovolila vzet navedeno. Pa tu imate potem vse naprej razloženo. Lahko večerno branje, pa to :)