Korenska čakra: varnost, stabilnost, trdnost, dom, družina

Korenska čakra  postavlja temelje celotnemu sistemu čaker. Samo ime pove, da so to naše korenine (muladhara v sanskrtu  pomeni korenina): predstavlja varnost, stabilnost, trdnost, povezana je z domom in družino.  Njen element je zemlja, skozi korenine se prizemljimo – postavimo se na svoje lastne noge in na njih trdno stojimo. Temelji so tisti, ki narekujejo, kakšna je struktura nad njimi, kaj lahko prenese, kako visoko se lahko gradi.

korenska

Pravica, ki izhaja iz prve čakre: biti tu in imeti vse, kar potrebujemo za preživetje. (Ne toliko v smislu pravega življenjskega preživetja, temveč bolj v smislu razvijanja svojih potencialov, tistega, zaradi česar smo na svetu).

S prvo čakro je povezano telo in naše neposredno fizično okolje – skrb za telo in skrb za okolje jo krepita. Kakšen je vaš osebni prostor, v katerem preživljate svoje dneve? Kako urejen je vaš dom in kakšnega bi si želeli? Kako skrbite za svoje telo? Kaj vnašate v svoje telo (hrana, tekočina, substance,…)?

Kadar ima korenska čakra uravnoteženo energijo, potem čutimo notranjo varnost in stabilnost ter dobro skrbimo za svoje telo in neposredno fizično okolje.

S prvo čakro so povezane meje. Fizični svet, ki ga poznamo, je zamejen – vsak objekt je specifičen, celosten in lahko ga je definirati. Zelo preprosto lahko to prevedemo na svoje lastno življenje: če imamo dobro postavljene meje, vemo, kdaj smo celostni, kdaj je česa dovolj in kaj je tisto, kar nam manjka. S tem je povezanih mnogo stvari: od prenajedanja ali stradanja, do odnosov, ki nam ne služijo, a se jih še vedno oklepamo,…

Postaviti meje je zdravo, možno pa takrat, ko zaupamo v svojo lastno varnost in to, da smo dovolj. Nismo odvisni od drugih, lahko se umaknemo iz odnosa, znamo reči dovolj pri prenajedanju, lahko se postavimo na svoje lastne noge, znamo ceniti in zahtevati za svoje delo plačilo, ki si ga zaslužimo.

Demon prve čakre je strah, ker zamaje naše temelje. Dlje časa prisoten strah povzroči to, da smo nemirni in da se ne moremo sprostiti, varnost, ki smo jo čutili, izpuhti. Premagovati strah pomeni krepiti prvo čakro. Samega strahu nikoli ne bomo mogli premagati, bi bilo tudi nesmiselno, saj je v samem bistvu strah pomemben. Ker skrbi za našo samoohranitev, nam daje vedeti, da smo pomembni in je naš zaveznik. Vendar pa je pogosto strah neutemeljen in posledica prepričanj, da se bo zgodilo nekaj slabega. Zato je dobro pogledati in razumeti svoj strah – od kod prihaja, kako nam služi v danem trenutku in kakšen je naš odziv nanj.

K prvi čakri pašejo stopala in noge. Masiranje stopal, hoja, dobesedno stati na lastnih nogah pomeni spet vrniti energijo v čakro, ki se nahaja na dnu naše hrbtenice. V jogi so to stoječe asane (bojevnik 1 in 2) in ravnotežnostni položaji (drevo). 

The frequency of home is what we feel when we are deeply at home within ourselves. When we find ourselves in good alignment and we feel our consciousness right in thecenter of ourselves, that’s home.... In that “home” state, even in the presence of confusion or distress, we can intuit the traces of a path forward. We can relax into a vision that opens us, guides us, invites us to our highest potential...
To feel at home in your body at any age, finding your home frequency is top priority, day-to-day. We must be home in order to receive guidance, vision, wisdom from our highest selves. When we’re at home, we have the capacity to see the value of new ideas, and move away from our unconscious tendencies to see differently, and with more clarity.
— Elena Brower http://elenabrower.com/listen-closely/the-frequency-of-home

V začetku januarja smo začeli na vadbah joge z energetskim sistemom človeka. Vsak teden ena čakra, malo bolj poglobljeno, z asanami, ki podpirajo uravnovešeno delovanje posameznega energetskega kolesa (= chakra v sanskrtu). 7 tednov, 7 glavnih čaker. Kot dopolnilo in za ponovitev in razširitev obzorji, nekaj tudi na blogu.
Večino gradiva črpam iz res super knjige Eastern Body, Western Mind, avtorice Anodea Judith.