Sončni pletež: moč, energija, samozavest in notranji ogenj

Iz tretje čakre izhaja energičnost, volja do življenja, vitalnost. Notranja moč nam da upanje, da lahko naredimo karkoli, se lotimo česarkoli, tudi delamo napake in se na svoji poti spotikamo, vendar ohranimo smer in neprestano aktivnost. Kaj želiš in hočeš? To je tvoje gorivo za ogenj tretje čakre. Strast in želje (druga čakra) dajejo moč in usmeritve tretji čakri. V sistemu čaker je naloga tretje, da usmeri gibanje v pravo smeri in transformira energijo v zaželeno aktivnost.

S sprejemanjem odločitev spodbujamo našo voljo. Z vajo volje razvijamo individualnost, odkrivamo močne in šibke točke, ter razvijamo moč, ki usmerja naša življenja. Občutek moči ne izhaja iz občutka varnosti, temveč iz pripravljenosti zapustiti varno udobje in se podati v neznani svet. Ko smo soočeni z izivi, smo prisiljeni rasti in krepiti našo mišico moči. 

Avtonomnost je pomemben vidik tretje čakre; pomeni prevzeti odgovornost za svoje lastno življenje. Če samih sebe ne vidimo kot ločenih od okolja, potem ne moremo prevzeti odgovornosti za svoja dejanja. Ostajamo pasivni, neodgovorni, se pritožujemo, prelagamo odgovornost, pričakujemo, da nas bodo drugi izvleki iz položaja. Iz avtonomnosti in individualnosti izhaja proaktivnost - zavestno in odločno pristopati in se "spopasti" z vsem, kar nam prihaja v življenju naproti. 

"Life doesn't happen to you. It happens FOR you!"

Demon tretje čakre je sram. Več kot ga je, manj se počutimo močni, smo pasivni, skrčeni, majhni, odlašamo, prelagamo, raje poslušamo svoje negativne in begave misli kot instinkte spodnjih dveh čaker, iz kjer prihajajo prave želje in strast. Sram vpliva na fizično telo – sesede se samo vase. Gledano s fizičnega vidika se sončni pletež nahaja v najbolj »mehkem« delu telesa (točno v trikotniku pod spodnjimi rebri. Tu ni kosti (razen hrbtenice zadaj), ki bi dajale strukturo in oporo telesu. Kaj ga drži pokonci? Volja. Do življenja. Brez nje se zgrbimo sami vase, pljuča se sesedejo, zaradi česar ne moremo polno dihati, ter glava pade naprej, iz poravnave s celotnim telesom. Ko se to zgodi, iz poravnave celotnega sistema čaker padeta šesta in sedma čakra (zaznava in razumevanje). Zato so pogosto misli in zaznavanje povsem skregane z realnostjo (kar izgleda takole: um muči telo do onemoglosti in sploh ne zazna lakote ali utrujenosti, čustvenih potreb,… hkrati pa ves čas nastajajo misli, ki niso v stiku z realnostjo inso  pogosto negativne in samokritične).

Kaj pomeni preveč energije v tretji čakri? Neprenehna aktivnost in zaposlenost ("če ne delaš nič, si slab človek"), potreba po nadzoru vsega in vseh, sploh samega sebe. Preveč energije v tej čakri pomeni, da jo je nekje premalo. Ponavadi ravno v drugi (kot da bi izklopili občutke in čustva), v četrti (ni nobene prave intimne povezave s soljudmi) in peti (ne govorimo o sebi).

Kaj pomeni premalo energije? Pomanjkanje ognja in energije, slaba samodisciplina, brezvoljnost, pasivnost. Delovanje po pravilih, v varnih okvirih, želja po biti voden in prepustiti odločitve drugim. Brez močne tretje čakre nam primanjkuje moči, da vzamemo življenje v svoje roke. Nimamo energije, da bi presegli gravitacijsko silo spodnjih dveh čaker in ostanemo na mestu ali pa nas brez prave usmeritve premetava skozi življenje.

Povsem možno je imeti hkrati preveč in premalo aktivno tretjo čakro, kombinacij je veliko. Pomembno se je predvsem zavedati, kakšni so znaki energetsko »nezdrave« čakre, jih znati prepoznati pri sebi, ter nekaj ukreniti!

Kaj?

Več gibanja – fizično gibanje spodbudi tok energije po telesu, viša samopodobo in samozavest, krepi fizično telo in preko njega energetsko telo. Še enkrat preberi odstavek o sramu - o sesedanju telesa in kako drži telo pokonci volja. In mišice :) Krepitev mišic našega jedra (trebušne in hrbtne mišice) bo utrdilo tudi našo notranjo mišico moči. In hkrati zares prispevalo k samozavesti in izboljšani samopodobi. 

"Your mind will follow where your body leads. If you are in a bad mood and remember to stand up nice and tall and straight, your mood will automatically lift. And when you are in shape and have tons of energy, you feel like you can take over the world. If you are serious about getting your act together, stop being a lazy cow. Get the blood flowing, eat food that excites you and nourish you, get your breathing deeper. Use your mind, body and soul together to make this thing happen to you."

iz knjige Jen Sincero - You're a badass (poglavje 26)

Postavljanje dosegljivih in realnih ciljev – ter uresničevanje le teh korak za korakom.

Zdravljenje metabolizma – notranji ogenj je povezan ravno z delujočo presnovo, ki z lahkoto odstranjuje iz telesa strupe.

Zavedati se pomena preveč aktivnega telesa in se znati umiriti, sprostiti, popustiti in prepustiti. Spustiti nadzor, ki ga vršimo nad telesom, znati poslušati, kdaj se moramo umiriti in dati telesu in nam potreben počitek.


Na začetku leta smo začeli na vadbah joge z energetskim sistemom človeka. Vsak teden ena čakra, malo bolj poglobljeno, z asanami, ki podpirajo uravnovešeno delovanje posameznega energetskega kolesa (= chakra v sanskrtu). 7 tednov, 7 glavnih čaker. Kot dopolnilo in za ponovitev in razširitev obzorji nekaj tudi na blogu.
Večino gradiva črpam iz res super knjige Eastern Body, Western Mind, avtorice Anodea Judith.