Spolna čakra: čustva, užitek, premikanje in spremembe

»Telo ne pozna meril. Ne gre za velikost, obliko ali leta starosti, tudi ne, ali ima vsega po dvoje, kajti nekatera nimajo. Bistveno je, ali čuti, ima pravi stik z užitkom, s srcem, z dušo, z divjim. Ima srečo, radost? Se lahko giblje, pleše, poskakuje, ziblje, suva? Samo to je pomembno.«

(Ženske, ki tečejo z volkovi, str. 198)

S trdnega in stabilnega (prva čakra) prehajamo v tekoče premikanje. Element druge čakre je voda, brez katere ni življenja. Sploh pa ni sočnega življenja. Druga čakra (svadhisthana ali sladkost) je center občutij in čustev, užitka, premikanja in sprememb.

Glavni namen druge čakre je, da spodbudi gibanje, iz nje izhaja pravica čutiti. Narekuje nam, da se spustimo in prepustimo, saj spremembe spodbujajo našo zavest in rast. Spustimo tok dinamične energije, da zaokroži po telesu in sprosti vse trdo, ter nas usmeri v smeri želj in užitka.

To je namreč sedež naših najglobljih želja. Če so iz prve čakre postavljeni varni in stabilni temelji, si upamo sanjati, si upamo želeti in graditi na njih navzgor in na široko in naprej. Želje so dušni impulzi, ki nas spodbudijo k spremembi, da se premaknemo naprej v smeri nečesa večjega.

Drugo čakro si lahko predstavljamo kot informacijsko središče za vse informacije iz zunanjega sveta. S čutili sprejmemo informacije o zunanjem svetu, se z njim povežemo, ter preko čutov razlikujemo med bolečino in užitkom. Torej med tem, česa se bomo ogibali in kam se bomo raje usmerili.

Druga čakra je tudi sedež čustvom. Lahko bi jih poimenovali kar jezik duše, ki ga govorimo preko telesa. Izbiramo sicer lahko, kako se bomo na njih odzvali, vendar imajo občutki in čustva svoje življenje in težko jih povsem ustavimo. Pomislite, kako težko je biti resnično povsem na miru, ko ste jezni, razburjeni ali navdušeni in resnično veseli. Vendar tudi to se zgodi – čustva zamrznemo v svoje telo. Stisnemo čeljust, začnemo plitvo dihati, zatrdimo vrat in ramena. Zato je gibanje telesa in zavestno »osvobajanje« različnih potlačenih čustev iz našega sistema še kako pomembno za sprostitev napetosti.

Demon druge čakre je krivda, ki jo pogosto občutimo, ko delamo nekaj, kar naj ne bi smeli. Torej del nas zamrzne in ni polno prisoten v dogajanju (ker tega itak ne bi smeli početi). Ko je krivda prisotna, imamo občutek, da moramo izbrati med enim in drugim in razmišljamo črno-belo. V tistem trenutku sta naš razvoj in rast omejena na dve možnosti, naše doživljanje je zožano. Ko se spopadate s krivdo, razmislite o svoji drugi čakri in kako skrbite zanjo. Kdaj ste nazadnje prosto premikali telo, kdaj ste resnično uživali, ali čutili strast? Kakšne so vaše želje najglobje želje? Kako izražate čustva (in ali jih)?

Za vračanje in uravnovešanje energije druge čakre priporočajo ples. In to ples, kjer si date duška, kjer si dovolite prosto premikanje, kjer resnično uživate v glasbi in dovolite, da vas ta ponese. Ker se druga čakra nahaja v predelu naših kolkov in medenice, so vse asane, kjer se potopimo v svoje kolke, super. Odpiranje kolkov (asana goloba, nizek lunge), predkloni, tekoče gibanje, vse to spodbuja pretok skozi drugo čakro. 


V začetku januarja smo začeli na vadbah joge z energetskim sistemom človeka. Vsak teden ena čakra, malo bolj poglobljeno, z asanami, ki podpirajo uravnovešeno delovanje posameznega energetskega kolesa (= chakra v sanskrtu). 7 tednov, 7 glavnih čaker. Kot dopolnilo in za ponovitev in razširitev obzorji, nekaj tudi na blogu.
Večino gradiva črpam iz res super knjige Eastern Body, Western Mind, avtorice Anodea Judith.